Search
Close this search box.

7 Simpele Stappen Om Een Geweldige Massage Te Geven

Waarschijnlijk ben je geen expert op het gebied van massages en heb je geen opleiding fysiotherapie gevolgd. Toch kan ook jij je partner een waanzinnige massage geven.

Toen ik zelf begon met masseren, bakte ik er ook niks van. Mijn eerste massages waren teleurstellend. Ik had geen idee wat ik deed.

 • Hoe geef ik een goede massage?
 • En wat heb ik nodig om een massage te geven?
 • Waar moet ik haar aanraken?
 • Hoe snel?
 • Hoe hard? Hoe zacht?

…Het waren allemaal gedachten die na de eerste faalpoging door mijn hoofd schoten.

Gelukkig was het snel opgelost. Door een paar simpele dingen te doen, haalden mijn massages het niveau van ‘acceptabel’ en met nog een paar aanpassingen werden ze daadwerkelijk ‘goed’.

Nu, 8 jaar later, ben ik massagecoach en leer ik koppels hoe ze elkaar ‘geweldige’ massages kunnen geven. In dit artikel zal ik je de 7 belangrijkste elementen geven die je nodig hebt om zulke massages te geven.

Voordat we beginnen, wil ik je één ding op het hart drukken:

Goed kunnen masseren maakt je een betere partner.

Het klinkt gek, maar het is zo. Of je nou single bent en een goede indruk wilt kunnen maken op een date, of als je in een relatie zit en meer passie wilt opwekken bij je partner. Het is een vaardigheid die jou enorm helpt. Door het te leren, voeg je een nieuwe vaardigheid toe aan het lijstje aantrekkelijker eigenschappen van je;)

Meer zal ik er niet over uitweiden, maar als je wilt kan je mijn eerder artikel lezen over hoe partnermassages jullie tweeën kunnen verbinden en het onderlinge vertrouwen kunnen versterken.

Hier zijn de 7 stappen om een geweldige massage te geven:

1: Neem de leiding als masseur

Dit is een geheim dat ik je nu kan verklappen:

Een massage is voor de helft fysiek en voor de helft mentaal.

Ja, je moet met de juiste snelheid, druk en op de juiste plekken masseren.. maar net zo belangrijk is jouw houding tijdens de massage. Zeker als je een massage geeft aan je vriend/vriendin.

Want met jou houding en instelling bepaal je de sfeer; de verbinding tussen jullie.

Wat verbinding en intimiteit is tijdens een massage

Bij een partnermassage gaat het om verbinding en intimiteit. Dat iemand alle theorieboeken uit z’n hoofd geleerd heeft en alle opleidingen gevolgd heeft, betekent nog niet dat hij/zij een goede massage kan geven. Waar het vooral om gaat, is dat je op een intieme manier samen tijd doorbrengt en ontspant.

Er zitten veel voordelen aan het geven en krijgen van massages. Masseren helpt koppels een sterkere verbinding te krijgen op zowel fysiek als emotioneel gebied. Dat is omdat degene die gemasseerd wordt, zich kwetsbaar opstelt.  Jij hebt het vertrouwen van degene die je masseert in je hand, dus doe er wat mee.

Omdat degene die zich gemasseerd wordt moet ontspannen, is het altijd beter om zelf zoveel mogelijk de leiding te nemen tijdens het masseren.

Dat doe je door:

 • Actief de communiceren met je partner (“hoe voelt dit?” “harder of zachter?”)
 • Zelf een plan te hebben met je masseren (dus niet: “waar wil je dat ik je nu masseer?”)
 • Te letten op de lichaamstaal van degene die je masseert en daarop in te spelen (bijvoorbeeld door een bepaald plekje langer te masseren)

Wacht niet af en zorg ervoor dat degene die je masseert niet hoeft na te denken. Zo is het een stuk ontspannender. Niks is zo sfeerdodend als opeens keuzes moeten gaan maken wanneer je gemasseerd wordt.

En nu we het toch over de sfeer hebben:

2: Richt de omgeving sfeervol in

Wanneer ik koppels uitleg hoe ze een massage moeten geven, is dit altijd een van de onderwerpen waarbij er een lampje gaat branden bij de mannen.

In het algemeen hebben mannen de neiging om minder ‘na te denken’. En dan bedoel ik niet dat ze niet zo slim zijn; nee, ik bedoel dat mannen vaak wat minder signalen van de omgeving opvatten. Of misschien vatten ze we wel op, maar kunnen we ze makkelijk negeren.

Bij vrouwen werkt het iets anders: Soms kan een kleine prikkel ervoor zorgen dat ze afgeleid wordt en zich niet meer kan concentreren op de massage (lees: ontspannen). Het resultaat is dat je een geweldige massage kan geven… maar dat het niet goed voelt omdat ze niet ontspannen is.

Nu geef ik hier een heel zwart-wit voorbeeld. In het echt is het niet zo extreem, maar het illustreert mijn punt:

 • Openstaande ramen? De buren kunnen meekijken!
 • Kinderen in huis? Wat als ze binnenkomen? Of opeens naar de WC moeten?
 • Ramen die openstaan? Wat als iemand buiten ons hoort?
 • Het is koud!
 • Ik moet plassen!

Hier zijn de dingen waar je op wilt letten ter voorbereiding op je massage:

Kies de juiste plek in huis om te masseren

Wanneer je je partner een massage geeft, wil je niet gestoord worden door rondrennende kinderen of rondsnuffelende honden. Houd hier dus rekening mee. Probeer ook uit wat jullie de meest comfortabele plek vinden om te masseren. Op bed? Of de bank? Of misschien op een mat of kleed op de grond?

Zet alle stoorzenders uit of weg

Zet alle elektrische apparaten uit die kunnen afleiden. Voorbeelden hiervan zijn computerschermen en knipperende LED-lampjes. Zet ook je mobiele telefoon uit of op stil. Zorg er ook voor dat de kamer waarin je masseert opgeruimd is. Ook rommel om je heen verstoort een romantische massage.

Zorg voor een subtiele verlichting

Te intens licht verstoort de sfeer. Gebruik bijvoorbeeld gedimd licht en kaarslicht. Dit zorgt voor een knusse en romantische setting. Hier is een voorbeeld van hoe ik mijn (redelijk standaard) woonkamer toch mooi verlicht:

Let op geur en temperatuur

Gebruik een aangename, ontspannende geur. Je kunt bijvoorbeeld denken aan lavendel massageolie, geurkaarsen of geurstokjes. Behalve de geur is ook de temperatuur belangrijk. Maak het aangenaam warm in de ruimte waar jullie masseren.

(Tip: Mannen hebben het over het algemeen iets warmer dan vrouwen. Als je dus een man masseert, kan je het ‘gewoon’ wat warmer zetten, maar als je een vrouw masseert, zet je verwarming dan op de hoogte stand)

Zet fijne muziek aan

Zonder muziek masseren kan heel fijn zijn en geeft je de kans geeft om je volledig op je partner en elkaars ademhaling te richten. Maar masseren met muziek op de achtergrond kan ook heel goed werken. Iedereen heeft z’n eigen voorkeur natuurlijk, maar kies voor kalme muziek. Vaak werkt instrumentele muziek ontspannender dan gezongen muziek. Zet het volume niet te hoog. In de Leren Masseren cursus kan je meerdere playlists vinden.

3: Kies de juiste positie, olie, handdoeken en kussens

Wanneer je aan masseren denkt, denk je misschien al snel aan een liggende houding. Maar masseren kan ook anders. Persoonlijk vind ik een massage waarbij we zitten het fijnste en meest intiem.

Hier is een voorbeeld van zittend masseren uit mijn massagecursus. Ik zit als masseur achter mijn vriendin. Zo kan ik goed overal bij.

Een ongemakkelijk persoon heeft geen gemakkelijke massage.

Pas wanneer jullie beiden comfortabel zijn, kunnen jullie genieten van een massage. Probeer dus eens rustig uit wat voor jullie de meest comfortabele manier van masseren is.

Wanneer je al begonnen bent met een massage, wil je niet hoeven opstaan om een handdoek of kussentje te pakken. Een massage is het fijnste als deze niet onderbroken hoeft te worden. Leg daarom een aantal dingen klaar voordat je begint:

 • Handdoeken: Gebruik handdoeken om je partner warm te houden. Door je lief met een handdoek te bedekken op plaatsen waar je niet masseert, voorkom je dat hij of zij het koud krijgt. Ook kun je handdoeken gebruiken om je bed, bank, of kleed te beschermen tegen massageolie. Wanneer je massageolie morst, wil dit namelijk nog weleens vlekken veroorzaken.
 • Doekjes: Houd wat doekjes bij de hand. Ze zullen goed van pas komen wanneer je bijvoorbeeld te veel massageolie hebt gebruikt.
 • Bakje warm water: Het gebruiken van koude massageolie is absoluut ‘not done’ tijdens een massage. Het gaat om intimiteit en ontspanning. Ik ken niemand die geniet van koude druppels op z’n huid. Verwarm de olie dus voor gebruik. Je kunt de olie in je handen warm wrijven. Maar je kan de olie ook in een bakje warm water neerzetten.
 • Een paar kussentjes: Het hangt een beetje af van de houding, maar vaak maakt een kussentje onder het hoofd, de knieën of de billen de houding net nog wat comfortabeler. Houd dus wat kussentjes binnen handbereik.

Eigenlijk is masseren net een date.

Neem er  dan ook de tijd voor en bereid je goed voor. Je kan natuurlijk gaan masseren direct nadat je thuiskomt van het hardlopen. Maar waarschijnlijk voel je je zelf wat beter en comfortabelen als je eerst even naar het toilet gaat en een douche neemt. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je nagels niet te lang zijn. En armbandjes en (grote) ringen kun je ook beter even af doen.

Nu zit je als het goed is klaar.

De lampen zijn gedimd. Temperatuur is hoog. Degene die je gaat masseren zit of ligt voor je.

Tijd om te beginnen met de massagetechnieken:

4: Begin zachtjes met de basis massagetechnieken

We doen massageolie op.

Maak de olie warm in ja handen, en doe het langzaam, beetje bij beetje op. Smeer het langzaam uit.

Wanneer je dat gedaan hebt, kan je beginnen met masseren.

Grote kans dat je met de rug begint. Dat is goed, want dat is het makkelijkst.

Voor deze keer zou ik het bij de rug houden. Je kan daarna langzaam ook andere plekken ontdekken zoals de schouders, nek en armen.

Hier zijn twee belangrijke aanwijzingen om jullie massages zo intiem mogelijk te maken:

 • Beweeg langzaam: Langzame bewegingen zijn het meest sensueel en liefdevol. Je begrijpt zelf ook wel dat een massage die je gehaast en slordig geeft, lang zo fijn niet is als een massage waar je de tijd voor neemt.
 • Houd het eenvoudig: Gebruik lange, soepele bewegingen. Je hoeft niet (letterlijk) alle kneepjes van het vak te kennen en toe te passen om je partner een geweldige massage te geven.

In Leren Masseren vertel ik over 3 manieren waarop je iemand een massage kan geven. Het zijn drie verschillende technieken als het waren. De zachte basistechniek is de belangrijkste bouwsteen van een massage. Het is een techniek om een massage mee te beginnen en af te sluiten en om op terug te vallen tijdens de massage om een moment van rust te creëren.

De basistechniek bestaat uit lange, strijkende bewegingen. Het is een zachte techniek waarbij je weinig druk uitoefent. Houd het zacht en sensueel. Probeer het lichaam van je partner te volgen met je hele hand.

Pas de basistechniek toe als een ademhaling:

Je beweegt heen (de inademing) en weer terug (de uitademing). Tijdens de uitademing ga je ietsje sneller en zet je iets meer druk dan tijdens de inademing. Je ademt langzaam in, bouwt de spanning op en ademt uit om de spanning weer af te bouwen.

Wanneer ik naar boven ga met mijn handen bouw ik de spanning op. Zodra ik bij de schouders ben aangekomen, bouw ik de spanning af. Het masseren is zo net een ademhaling. In, en uit.

Houd altijd contact met je partner

Een massage bestaat uit opeenvolging en ritme en wordt uitgevoerd met vloeiende bewegingen. Wanneer je met twee handen masseert, moet je niet opeens een hand terugtrekken omdat je bijvoorbeeld vermoeid raakt. Dit veroorzaakt een verstoring van het ritme en remt de harmonie van de massage. Zorg er om deze reden ook voor dat je altijd tenminste een hand op je partner houdt.

Gebruik je hele hand wanneer je masseert

Wanneer je alleen je vingertoppen gebruikt, zet je te veel druk. Daarbij raak je al snel vermoeid. Beter is het daarom om de gehele oppervlakte van je hand te gebruiken. Ook geldt dat je het geven van een massage niet op kracht doet. Gebruik je hele lichaam en dus je lichaamsgewicht om bewegingen af te maken. Op deze manier kost de massage je het minste inspanning.

Laat je partner niet schrikken

Houd het harmonieus. Voorkom als je begint dat je partner schrikt van een plotselinge aanraking of (nog erger!) van een scheutje koude massageolie op zijn of haar huid. Zorg ervoor dat je warme handen hebt en warm de olie altijd even op tussen je handen voordat je begint met masseren. Ook kun je de olie in een bakje warm water zetten.

Las geen pauzes in

Probeer een massage niet te onderbreken. Bereid je daarom voor en zet je telefoon uit. Wanneer je gemasseerd wordt, ben je volledig ontspannen. Een onderbreking zou dit fijne gevoel verstoren.

5: Beter te zacht, dan te hard

Het doel van een partnermassage is om een liefdevolle atmosfeer te creëren, te ontspannen en van elkaar te genieten.

Als beginnende masseur hoef je niet bang te zijn dat je niet professioneel genoeg bent. Het gaat vooral om het ritme van je aanrakingen. Wanneer jij gespannen bent, voelt je partner dat waarschijnlijk ook. Probeer dus zelf ook te ontspannen en meen wat je doet.

Doe rustig aan wanneer je masseert. Neem de tijd en onthoud dat beheerste bewegingen het plezierigst zijn voor je lief. Meestal zijn tedere aanrakingen ook effectief genoeg voor een partnermassage.

Hard wrijven en ruw knijpen is echt niet nodig. Te veel druk uitoefenen op de nek en rug kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarbij raak je snel vermoeid als je te veel kracht gebruikt wanneer je masseert. Tedere aanrakingen passen dus echt het beste bij een massage van je partner.

Houd het eenvoudig. Gebruik lange, soepele bewegingen en masseer langzaam. Je begrijpt zelf ook wel dat een massage die je gehaast en slordig geeft, lang zo fijn niet is als een massage waar je de tijd voor neemt.

De perfecte massage… ontdek je door te communiceren

Voor sommigen bestaat de ideale massage uit overal zachte aanrakingen. Anderen hebben liever een rugmassage waarbij wat meer druk wordt uitgeoefend. Door te praten voorkom je dat je een teleurstellende (of zelfs pijnlijke!) massage geeft. Communiceer dus met je lief.

Ieder mens is uniek en iedereen heeft eigen gevoelige punten. Daarom is communicatie zo belangrijk. Vraag wanneer je masseert:

 • Of iets goed aanvoelt.
 • Of het te hard of te zacht is.
 • Of dat het hoger of lager moet.
 • Wanneer je gemasseerd wordt, kun je dit natuurlijk ook zelf aangeven.

Massages verbeteren jullie onderlinge communicatie. Tijdens een massage heb je de kans te praten over wat jullie werkelijk willen. Dit is een vaardigheid die je ook op andere vlakken in je relatie kan gebruiken.

En ook: houd het luchtig. Lach als er eens wat fout gaat.

Jullie zijn samen op ontdekkingsreis. Geniet hiervan!

6: Verhoog de intensiteit met accenten

Met een massage kun je een verhaal vertellen. Door verschillende technieken te gebruiken en spanning op- en af te bouwen, maak je een massage spannend. Misschien lukt dit nog niet als je voor het eerst een massage geeft, maar na verloop van tijd zullen jullie massages verrassender worden.

Accenten leggen de nadruk op specifieke plekken. Wanneer je accentueert, besteed je meer aandacht aan een bepaald plekje van het lichaam. Hier is een voorbeeld:

Je zet dus iets meer druk dan bij de basis massagetechniek.

Je leidt een accent met je vingertoppen, maar blijft je hele hand gebruiken. Wanneer je een plekje geaccentureerd heb, val je weer terug op de zachte basistechniek om je partner wat rust te geven. Val niet stil wanneer je wisselt van techniek. Het fijnste is als je blijft bewegen tijdens de massage.

Hierna kan je verder gaan met een diepe weefsel massagetechniek. Dit is een manier van masseren die dieper en harder is dan de basistechniek en de techniek van het accentueren. Bij diepe weefselmassage gebruik je je duim om flink wat druk te zetten.

Een diepe weefselmassage. Ik gebruik mijn duimen om harder en dieper te masseren.

De meesten vinden het heerlijk. Maar geef de massage langzaam en houd het romantisch en intiem.

Vergeet ook niet terug te vallen op de basis massagetechniek en af te wisselen met de accent techniek.

Als je voorbeelden van al deze technieken wilt en jouw partner gek op jouw massages wilt maken, dan raad ik jullie aan om ook de volgende stap te zetten:

7: Kijk samen een massagecursus en masseer mee

Een vrouw bekijkt de online massagecursus op haar iPad.

Massages voor koppels zijn intiem en ontspannend en versterken een relatie. Je hoeft geen expert op het gebied van massages te zijn om een liefdevolle massage te kunnen geven. Maar het helpt wel enorm als je wat basisvaardigheden onder de knie helpt.

Het zal jullie massages nog fijner maken. Het samen volgen van een massagecursus, zal jullie relatie een boost geven. Door samen iets nieuws uit te proberen, kun je samen leren en groeien. Dit versterkt jullie onderlinge band en maakt jullie massages nog aangenamer.

Zeker in deze tijd worden we gedwongen om veel thuis te doen. Mijn massagecursus sluit hier volledig op aan. Het is een online massagecursus die je in het comfort van je eigen huis kan doen. Je hoeft er de deur niet voor uit. Hierdoor is het ook een veel goedkopere cursus dan een fysieke cursus. Daarnaast kan je mijn online cursus ook nog eens in je eigen tempo volgen.

Hoe fijn zou het zijn als je partner en jij elkaar professionele massages kunnen geven? 

Lees hier meer over de cursus of lees hier hoe zo’n cursus werkt en wat je kan verwachten.

Picture of Sander Verkade

Sander Verkade

Sander Verkade is de oprichter en hoofdcoach van Leren Masseren.
Social

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bestel de massagecursus vandaag

Met de 'Leren Masseren' massagecursus kunnen jij en je partner leren hoe je een geweldige massage geeft. Het enige wat je hoeft te doen is de voorbeeldvideo's samen te kijken en mee te masseren.
Scroll naar boven