Waarom is massage goed voor je? De 10 grootste voordelen

Apen vlooien elkaar om hun band te versterken. Moederhonden likken hun pasgeboren puppy’s om de ademhaling te stimuleren. Mensen wrijven over hun knie om de pijn te verlichten, wanneer ze zich stoten aan een tafelpoot. In feite zijn dit allemaal voorbeelden van massage.

Massage wordt al eeuwenlang toegepast in allerlei vormen. Massage heeft dan ook veel positieve effecten op lichaam en geest. Dat massages ontspannend werken, wist je natuurlijk wel. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat massage je weerstand doet verhogen?

Als relatie- en massagecoach voor stellen, ervaar ik dagelijks de voordelen van massage. Massages kunnen een grote bijdrage leveren aan je relatie en zijn daarbij ook nog eens goed voor je gezondheid.

Hier zijn de 10 redenen waarom massage goed & gezond voor je is:

1) Werkt ontspannend

Massage is natuurlijk de ideale manier om te ontspannen. Maar hoe werkt dit precies? Onze huid is een groot sensorisch orgaan. Zenuwcellen in de huid reageren op externe prikkels, zoals warmte of druk. Wanneer we gemasseerd worden, sturen onze zenuwen een signaal naar onze hersenen.

In de hersenen worden vervolgens endorfines aangemaakt. Endorfines vertragen onze hartslag, ademhaling en metabolisme en doen onze bloeddruk dalen. Hierdoor kunnen we ons beter ontspannen en voelen we ons beter.

Wat ook kan helpen bij het ontspannen, is de geur van massageolie. Oliën met ingrediënten als lavendel en kamille werken rustgevend.

2) Vermindert stress

Stress verzwakt de weerstand en zorgt ervoor dat we sneller ziek worden. Massage is de ideale manier om te ontspannen. Onderzoek van de universiteit van Miami School of Medicine heeft laten zien dat massages stress doen verminderen.

Massage doet het serotonine- en dopamine-niveau in ons lichaam stijgen. Serotonine en dopamine worden ook wel gelukshormonen genoemd. Tegelijkertijd daalt het cortisolniveau door massage. Cortisol is het stresshormoon en is verantwoordelijk voor klachten als gewichtstoename, slapeloosheid en spijsverteringsproblemen.

Door de toename van serotonine en dopamine in ons lichaam en de beperkte afgifte van cortisol, ervaren we minder stress. Massage verlaagt dus ook de risico’s die stress met zich meebrengt. Deze risico’s zijn onder meer hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, angst en slapeloosheid.

3) Verhoogt je weerstand

Een van de redenen waarom massage gezond voor je is, is dat het de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert. Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers. Op deze manier spelen ze een belangrijke rol in het tegengaan van ziektes. Massages versterken het immuunsysteem en verbeteren de weerstand. Hierdoor zijn we minder vatbaar voor ziekten en kwalen.

4) Verbetert je humeur

Endorfine laat niet alleen onze ademhaling en hartslag vertragen. Het is ook een belangrijk gelukshormoon. Het komt vrij tijdens een massage en vormt een goede bestrijder van het stresshormoon cortisol. Daarbij geeft endorfine ons een prettig en blij gevoel.

Een andere stof die vrijkomt tijdens het masseren, is serotonine. Ook dit is een gelukshormoon en het werkt als een natuurlijk antidepressivum. Eveneens doet het ons zelfvertrouwen toenemen.

5) Helpt je om beter te slapen

Om goed te kunnen slapen, hebben we de juiste hormonen in ons lichaam nodig. Massage stimuleert onder meer de aanmaak van serotonine en verlaagt het cortisolniveau. Dit doet de aanmaak van melatonine toenemen. Melatonine is het slaaphormoon.

Massage is dus ook gezond voor je omdat het je helpt de juiste hormonen aan te maken die je weer helpen om sneller in slaap te kunnen vallen en beter te kunnen slapen.

Valt jouw partner moeilijk in slaap? Probeer dan eens of je kan helpen door ‘s avonds een massage te geven.

6) Verlicht pijn

Spanning in een spier of weefsel kan pijn doen. Massage kan helpen bij het verminderen van pijn. Door te masseren worden spieren los gemaakt en wordt de afgifte van natuurlijke pijnstillers gestimuleerd. Ook zorgt massage ervoor dat pijnreceptoren worden geblokkeerd. Hierdoor vermindert de pijn.

Mijn vriendin is een fanatiek danser. Wanneer ze thuiskomt na het dansen, zijn haar spieren vermoeid en pijnlijk. Ik geef dan graag een massage zodat ze zich kan ontspannen en haar spieren sneller herstellen.

7) Geeft je energie

Tijdens een massage wordt de bloed- en lymfecirculatie gestimuleerd. Het bloed gaat sneller stromen en bereikt de individuele organen beter. Dit wordt veroorzaakt door de fysieke aanraking van het lichaam enerzijds en de chemische stoffen die vrijkomen wanneer we ons ontspannen anderzijds.

Een verbeterde bloedsomloop verbetert de levering van zuurstof en voedingsstoffen aan spiercellen. Dit maakt dat weefsels beter functioneren en dat afvalstoffen makkelijker verwijderd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat we ons energieker voelen. Bovendien geldt dat een goede doorbloeding zorgt voor een strakkere en gezonder uitziende huid.

8) Geeft je een soepeler lichaam

Een van de voordelen van massage is dat het de flexibiliteit en beweeglijkheid van het lichaam verbetert. Masseren verbetert de doorbloeding van spieren, bindweefsel, pezen en gewrichten. Dit draagt eraan bij dat het lichaam soepeler wordt. Met een ontspannen en soepel lichaam kunnen we ons beter bewegen.

9) Verbetert je lichaamshouding

Massage is ook gezond voor je omdat het je lichaamspositie en bewegingen kan corrigeren. Massage doet het lichaam ontspannen en helpt spieren los te maken. Vaak worden gespannen en pijnlijke spieren veroorzaakt door een slechte lichaamshouding. Door de spieren te ontspannen, kan het lichaam een pijnvrije houding aannemen.

Alle bovenstaande voordelen van massage gingen voornamelijk over je gezondheid. Maar misschien wel het allergrootste voordeel van masseren, is deze laatste:

10) Is goed voor je relatie

Massages zijn goed voor een relatie. Niet alleen omdat ik het zeg als massagecoach en omdat de cursisten van Leren Masseren dat ervaren, maar ook volgens de wetenschap:

Onderzoek van de universiteit van Northumbria heeft aangetoond dat massages een positief effect hebben op lichaam en geest van beide partners.

Een massage is dus niet alleen fijn voor degene die gemasseerd wordt, maar ook voor degene die masseert.

Het knuffelhormoon oxytocine

Tijdens een massage komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine wordt in het lichaam aangemaakt bij (fijne) aanrakingen.

Bijvoorbeeld:

  • Een kus
  • Een knuffel
  • Een massage

Oxytocine geeft een gevoel van liefde en maakt dat we ons geborgen voelen. Ook vergroot oxytocine het vertrouwen in elkaar en bevordert het de onderlinge band.

Hoe massage je relatie verbetert

Tijdens een massage maak je écht contact met elkaar. Je raakt elkaar aan met als doel om de ander te laten ontspannen en te laten genieten. Het is intiem en vergroot de genegenheid voor elkaar op zowel emotioneel als fysiek vlak.

Koppels die bij mij een online massagecursus volgen, gebruiken massage ook voor de volgende redenen:

  • Om meer intimiteit en connectie te creëren
  • Om nieuw en beter voorspel en seks te hebben
  • Om weer passie terug te krijgen in de relatie
  • Om (weer) te leren omgaan met aanrakingen van een ander

Hoe je kan beginnen met masseren

De Leren Masseren massagecursus kan je bekijken op je telefoon.

Samen leren masseren met een massagecursus, is niet alleen voor stellen die problemen hebben of die uitdagingen ervaren.

Veel koppels volgen mijn cursus omdat ze ‘gewoon’ de best mogelijke partner voor hun geliefde willen zijn. Ze willen nét iets beter worden in het aanraken van hun partner. Hun partner laten genieten. Het nét wat spannender tussen de lakens maken. Of af en toe een massage kunnen geven als een lief gebaar.

Al die dingen zijn soms wat ondergesneeuwd in een relatie. En door te leren masseren (alleen, of tegelijkertijd met je partner) kan je jouw relatie weer een boost geven.

Lijkt jou dat ook wel wat?

Kijk dan hier onderaan de pagina en lees de ervaringen die andere koppels met mijn cursus Leren Masseren hebben.

Picture of Sander Verkade

Sander Verkade

Sander Verkade is de oprichter en hoofdcoach van Leren Masseren.
Social

Bestel de massagecursus vandaag

Met de 'Leren Masseren' massagecursus kunnen jij en je partner leren hoe je een geweldige massage geeft. Het enige wat je hoeft te doen is de voorbeeldvideo's samen te kijken en mee te masseren.
Scroll naar boven