Hoe massage je relatie vol passie houdt

Toen jullie elkaar leerden kennen, sprongen de vonken er vanaf. Jullie gingen volledig in elkaar op en konden de hele wereld aan. Tegenwoordig zitten jullie iedere avond in je joggingsbroek op de bank te bingewatchen. Ondertussen wordt er gekibbeld over rekeningen. En terwijl de één z’n neus eens flink ophaalt, probeert de ander een achtergebleven stukje spinazie tussen z’n tanden vandaan te peuteren.

Van passie is weinig sprake meer. Van irritaties en sleur des te meer.

Dit bovenstaande is misschien wat overdreven beschreven. Maar dat het na verloop van tijd meer moeite kost om een relatie fijn en spannend te houden, komt je waarschijnlijk wel bekend voor. Zeker nu met alle corona-maatregelen zitten we al maandenlang veel thuis. We zitten veel meer ‘op elkaars lip’ dan voorheen. Voor veel stellen leidt dit tot ergernissen.

In dit artikel leg ik je graag uit hoe masseren je relatie een enorme boost geven. Ik vertel je over de talen der liefde, over bonding en over verschillende vormen van intimiteit. En uiteraard vertel ik je welke impact massage op dit alles heeft.

Vijf talen van de liefde

Iedereen heeft een voorkeur voor de manier waarop hij of zij liefde ontvangt.

Relatietherapeut Gary Chapman ontdekte dat er 5 manieren zijn waarop mensen hun liefde uiten. Deze manieren noemde hij de 5 talen der liefde. In hoeverre je hierin gelooft is aan jou, maar zelfs voor sceptici zijn er wijze lessen uit te halen.

Goede communicatie is enorm belangrijk binnen een relatie. Communiceren gaat het beste wanneer jullie beiden dezelfde taal spreken. In de praktijk spreekt niet iedereen dezelfde taal der liefde. Misschien heb je een redelijk gevoel voor de meeste van de talen, maar waarschijnlijk is er maar één taal die je het meeste aanspreekt.

Het helpt om te weten welke taal jij spreekt en welke taal jouw lief het belangrijkste vindt. Zo kun je je beter in de ander inleven en krijg je meer begrip voor elkaars behoeften. En dit helpt je bij het krijgen van een liefdevolle relatie.

De vijf liefdestalen zijn:

  • Complimenten en lieve woorden
  • Bereid zijn dingen voor elkaar te doen
  • Elkaar cadeautjes geven
  • Tijd en aandacht
  • Fysieke aanrakingen

Complimenten en lieve woorden

Wanneer dit jouw liefdestaal is, houd je van woorden als ‘ik houd van jou’ en ‘wat zie je er mooi uit’. Geschreven en gesproken woorden van genegenheid zijn voor jou het belangrijkste. Ze maken dat jij je gewaardeerd en begrepen voelt.

Bereid zijn dingen voor elkaar te doen

Stel jij het op prijs wanneer je partner ‘s ochtends koffie voor je zet, voor je kookt of je fietsband voor je plakt? Dan is dit jouw liefdestaal. Jouw motto is ‘geen woorden, maar daden’.

Elkaar cadeautjes geven

Deze taal der liefde spreek je, wanneer het ontvangen van cadeautjes jou geliefd doet voelen. Het gaat je niet om de geldwaarde van de cadeautjes, maar om de gedachte die erachter zit. Je geniet ervan om iets te ontvangen waarvan je lief weet dat het betekenisvol voor je is.

Tijd en aandacht

Houd jij ervan om actief tijd met je partner door te brengen? Dan is de taal van ‘tijd en aandacht’ jouw taal der liefde. Je houdt van onverdeelde aandacht, zonder tussenkomst van televisie en telefoons. Tijd en aandacht voor elkaar doet de band tussen jou en je partner versterken.

Fysieke aanrakingen

Als dit jouw taal der liefde is, stel je fysiek contact op prijs, waaronder knuffelen, kussen, hand in hand lopen en seks. Voor jou werken aanrakingen en intimiteit bevestigend en verbinden ze jou met je lief.

Massage spreekt alle talen van de liefde

Wat hebben de 5 talen van de liefde te maken met massage? Massage gaat hand in hand met geven, met tederheid en met het tonen van waardering. Het mooie is dat het hierbij niet uitmaakt wat jouw taal der liefde is. Geven, tederheid en waardering komen namelijk terug in alle 5 de liefdestalen.

Vertrouwen vormt de basis van elke relatie. Tijdens een massage geef je je aan je partner over. Je partner zal haar of zijn best doen om jou een goed gevoel te geven. Een massage draait om aandacht en tederheid. Hiermee zorgt een massage voor een verbinding tussen jou en je lief. Er ontstaat een mooi moment om te communiceren. En dat zonder woorden.

Bonding

Een sensuele massage is een heel goede manier om dichter bij elkaar te komen. Dichtbij iemand komen of je met elkaar verbonden voelen wordt ook wel ‘bonding’ genoemd. Genegenheid en vertrouwen zijn twee belangrijke pijlers van bonding.

Bonding is een belangrijk onderdeel van een relatie. Het aangaan van een band met je lief is een proces waar jullie allebei aan moeten werken. Tegenwoordig worden we aan veel prikkels blootgesteld en zijn we altijd maar druk. Onze relatie verliezen we hierdoor nog wel eens uit het oog. Terwijl het onderhouden van een relatie juist tijd en toewijding van beide partners vereist.

Intimiteit op vier vlakken

Zonder intimiteit geen relatie. Misschien denk je bij ‘intimiteit’ meteen aan seks. Maar intimiteit omvat veel meer dan dat. Er zijn 4 vormen van intimiteit:

  • Intimiteit op basis van ervaringen
  • Intimiteit op basis van intellectuele bonding
  • Intimiteit op basis van emoties
  • Intimiteit op basis van fysieke aanrakingen

Intimiteit op basis van ervaringen

Het is goed om binnen een relatie je eigen identiteit te behouden, maar gedeelde herinneringen en ervaringen zorgen er wel voor dat je onderlinge band versterkt.

Intimiteit op basis van intellectuele bonding

Door ideeën met elkaar uit te wisselen en dingen die jullie belangrijk vinden te delen, kun je jullie relatie verdiepen en de interesse in elkaar vergroten.

Intimiteit op basis van emoties

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste manier om een relatie te verdiepen. Het emotioneel verbonden zijn en elkaar echt begrijpen, is kenmerkend voor goede en duurzame relaties.

Intimiteit op basis van fysieke aanrakingen

Lichamelijke intimiteit gaat verder dan alleen seks. Door aanhankelijkheid te tonen en te knuffelen, kussen en elkaars hand vast te houden, voelen jij en je partner je geliefd, gewenst en speciaal.

 

Massage verhoogt de intimiteit

Masseren is een ideale manier om alle vier de vormen van intimiteit te verhogen. Het kan je helpen om op zowel ervaringsgericht, intellectueel, emotioneel als fysiek vlak de band met je lief te versterken. Op deze manier bouwen jullie ook vertrouwen en begrip op. Hierdoor kunnen jullie op elkaar leunen op een manier waarop je op niemand anders kan leunen.

Samen masseren, samen een cursus volgen

Speciaal voor koppels die hun relatie passievol willen houden, heb ik een massagecursus ontwikkeld. Masseren is heerlijk en is daarnaast ook nog eens goed en gezond voor je. Maar samen met je lief mijn cursus volgen, heeft ook nog een ander groot voordeel. Het uitproberen van iets nieuws en uitdagends levert jullie namelijk een gemeenschappelijk doel op. En ook door samen te leren en te groeien kun je je relatie een boost geven.

Picture of Sander Verkade

Sander Verkade

Sander Verkade is de oprichter en hoofdcoach van Leren Masseren.
Social

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bestel de massagecursus vandaag

Met de 'Leren Masseren' massagecursus kunnen jij en je partner leren hoe je een geweldige massage geeft. Het enige wat je hoeft te doen is de voorbeeldvideo's samen te kijken en mee te masseren.
Scroll naar boven