De Leren Masseren massagecursus kan je bekijken op je telefoon.

Het is 12 maart 2020. Om 7u ‘s morgens land onze vlucht van Hong Kong naar Amsterdam. Wanneer mijn telefoon verbinding maakt met het vertrouwde Nederlandse T-Mobile netwerk, worden ik en mij vriendin gebombardeerd met coronanieuws. Trump heeft per direct de grenzen gesloten voor vluchten vanuit Europa. Horrorberichten uit Noord-Italië. En dichterbij huis in Noord-Brabant.

Later die dag worden evenementen in heel Nederland afgelast, colleges stopgezet en thuiswerken is het nieuwe normaal.

Drie dagen later, op zondag 15 maart gaat het land op slot.

Relaties in het nieuwe normaal

De lockdown zorgt voor wat aanpassingen in onze relatie. Al snel realiseren we ons, dat het niet allemaal zo makkelijk is als voorheen.

Een moment alleen

Vroeger was het makkelijk om een ‘ik momentje’ te creëren voor ons beiden. ‘s Avonds sportten we afzonderlijk, in het weekend spraken we af met vrienden en als we overdag wat tijd alleen wilden, ging een van ons in een café werken.

De grens tussen ‘vrienden’ en ‘lovers’

Sociaal contact was ook niet hetzelfde. Iedereen vindt het fijn om soms een momentje te hebben om de dag te bespreken, te praten en samen met iemand te kunnen reflecteren op wat er gebeurt. Daar heb je vrienden voor. Nu kwamen we er opeens achter dat we veel meer op elkaar waren aangewezen. De grens tussen ‘vriend’ en ‘lover’ vervaagde.

Het is goed om elkaar te kunnen steunen, maar het is ook een rol die je beter bij vrienden neer kan leggen in plaats van je partner.

Date nights verdwenen

Wekelijks plande ik altijd een date night met mijn vriendin. Het was een avondje uit eten, naar een show, naar de film, of samen uitgaan.

Dat was opeens niet meer mogelijk. En wanneer je plots de switch moet maken van samen thuiswerken, samen koken, samen thuis sporten en samen bijpraten over wat voor geks er allemaal gebeurt in de wereld… dan is het opeens heel lastig om de ‘romantische modus’ aan te zetten.

De sleur ligt op de loer

Een ‘sleur’ is een een “gedachteloos gevolgde gewoonte”. In relatie betekent het dat je langzaam vast komt te zitten in een bepaald patroon. Vaak een patroon waarbij je elkaar wel liefhebt… maar dat niet romantisch uit. In plaats van avonden in bed door te brengen, is het op de bank met een laptop en Netflix.

En de effecten van een lockdown (minder sociaal contact met anderen, minder momenten alleen, meer ‘gewone’ momenten samen en geen mogelijkheid om buiten de deur datenights te hebben) laten die sleur alleen maar dichterbij komen.

Na die eerste week lockdown realiseer ik me dat ik dit niet nog maanden volhoud. Er moet iets veranderen en ik moet oppassen dat onze relatie niet in een sleur terecht komt.

Hoe ik massage ontdekte

In 2010 lees ik voor het eerst iets over massage. Met mijn adolescentenbrein lijkt het me een goed idee om te leren “want vrouwen vinden het vast lekker als ik kan masseren”.

Dat klopt inderdaad;)

En gelukkig ontstaat daarmee een goede gewoonte.

In de jaren die volgen volg ik massageworkshops en tantracursussen (waar verrassend veel uit te leren is overigens) en ontwikkel ik mijn massagekennis constant.

Mijn vriendin is het gelukkige proefkonijn.

In mijn werk als coach, merk ik dat er veel vragen zijn over het ontbreken van spanning en passie in relaties (dat is een nette manier om te zeggen dat er vaker of meer romantiek mag zijn tussen de lakens). Veel van die klanten raad ik aan om aan de slag te gaan met massages.

Uit mijn eigen ervaring merk ik namelijk dat het mannen leert om meer tijd te nemen voor hun partner (iets wat vaak nodig is in langere relaties) en dat het vrouwen helpt meer te ontspannen.

Met dat in het achterhoofd, doe ik nu iets nieuws.

Een verrassing in de woonkamer

Wanneer mijn vriendin ‘s avonds snel boodschappen doet, tover ik de woonkamer om in een massageruimte.

Ik leg een yogamat neer. Erbovenop een kleedje. En daarbovenop een handdoek.

Ik zet rustige muziek op. Steek kaarsen aan en doe de luxaflex naar beneden.

Wanneer ze thuiskomt krijgt ze als verassing een massage.

Mijn vriendin vindt het geweldig. De week erna hebben we nog twee van die avonden, en de wekelijkse massageavond blijft sindsdien in de agenda staan.

Na die avond realiseer ik me dat massage juist nu een uitkomt is voor veel koppels.

Zeker wanneer ik artikel lees over relaties die kapot gaan te midden van de lockdowns:

“As a clinical psychologist specializing in divorce, I typically get three to five calls a week from people thinking about ending their marriage. But since the coronavirus pandemic first erupted in China and spread all over the world, including New York City where I live and work, I’m now getting these calls three to five times a day.” (bron)

Voor mij is het duidelijk.

Juist nu is het een goed moment voor stellen om wat extra tijd aan elkaar te besteden om te voorkomen dat de relatie lijdt onder de restricties die we nu ervaren.

Maar er is niks te vinden voor koppels

Wanneer ik op zoek ga online kan ik echter niks vinden. Een LOI cursus hier, een andere thuisstudie daar. Een eendaagse workshop voor stellen bij een massagetherapeut.

Maar geen cursus die koppels makkelijk online kunnen volgen.

Geen cursus die specifiek ingaat op het creëren van meer intimiteit en connectie.

Dus ik besluit samen met mijn vriendin om er een te beginnen.

Een week later maak ik samen met mijn vriendin de eerste video van de online massagecursus

We noemen de cursus “Leren Masseren”.

We zijn uiteindelijk 5 dagen bezig met filmen. Mijn vriendin is het model voor de cursus. Ik denk dat ik die 5 dagen meer dan 30 uur gemasseerd heb.

Voor haar is het waarschijnlijk een van de 5 beste dagen van haar leven geweest.

En ik?

Na afloop kan ik zelf wel een massage gebruiken.

Picture of Sander Verkade

Sander Verkade

Sander Verkade is de oprichter en hoofdcoach van Leren Masseren.
Social

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bestel de massagecursus vandaag

Met de 'Leren Masseren' massagecursus kunnen jij en je partner leren hoe je een geweldige massage geeft. Het enige wat je hoeft te doen is de voorbeeldvideo's samen te kijken en mee te masseren.
Scroll naar boven